Boraks

Boraks (od perzijskog - burah) ili natrijum borat, natrijum tetraborat ili dinatrijum tetraborat  je mineral i sol borne kiseline. Na sobnoj temperaturi je bijeli kristalni prah koji je sastavljen od bezbojnih kristala koji se lako rastvaraju u vodi. Boraks ima vrlo široku primjenu. Najčešće se upotrebljava kao sastojak u industriji deterdženata, kozmetike i slično. Također se upotrebljava i u biokemiji za pravljenje pufera, te kao antifugalno sredstvo za pravljenje fiberglasa. Ima i insekticidno djelovanje.

Pod pojmom boraks može se podrazumijevati i mnogobrojni hidrati boraksa, ali većinom se misli na tetrahidrat. U prodaji se obično distribuira dijelimično dehidriran.

Boraks je prirodni mineral koji je nezamijenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim deterdžentima. Boraks pospješuje sposobnost čišćenja pojedinog sredstva i nema štetan utjecaj na okoliš. Osim što se koristi u navedene svrhe, boraks se može koristiti i kao prirodni insekticid, a ujedno se odlikuje i antibakterijskim te fungicidnim svojstvima.
►  Eko čišćenje  - Sunday, September 19, 2010
  |   Print   |   Home


  Home page - Default