EKO PRODIS d.o.o.
MENU
KATALOG
Ecowashball
Tubex
Eko čišćenje
Nano proizvodi
PLAĆANJE I DOSTAVA
EKO PRESS
KONTAKT i linkovi
NARUDŽBENICA
 RSS - Favorites

Kontakt telefoni:
091/257 01 06
091/257 01 07

fax: 01/5560767

e-mail: info@ekoprodis.hr


Ekološki Deterdženti |Bumortin - sredstvo protiv žohara | Tubex - štitnici za mlade sadnice | Ecowashball - ekološke spužve | Bumortin - sredstvo protiv žohara | Tubex - štitnici za mlade sadnice

Kemija na optuženičkoj klupi

Poznajete li nove otrove?

Na europskom tržištu postoji najmanje 100.000 kemijskih sastojaka koji se koriste u proizvodnji roba široke potrošnje. Vrijeme je pokazalo da neki nisu bezopasni kako nam se činilo. Primer je inkriminirani teflon bez kojeg je život doskora bio nezamisliv.

Sada je već izvjesno: otrovi su među nama! U nekim slučajevima, riječ je o supstancama s kojima smo svakodnevno u dodiru, budući da se kriju u kozmetičkim proizvodima, igračkama, posuđu, sredstvima za čišćenje, daskama za peglanje, namještaju, odjevnim predmetima, podovima, lamperijama... Nekad su to kemijske tvari, neophodne u proizvodnim procesima, koje se oslobađaju postupno i truju okolinu na duže staze. Postoje i kemikalije čija toksičnost još nije dovoljno ispitana a one su se, ipak, na ovaj ili onaj način, našle čak i u prehrambenom lancu.
Vrijeme je, dakle, da saznamo kako kemijski elementi utječu na zdravlje i životnu sredinu.

Politetrafluoretilen (Ptfe) - Osnovni sastojak teflona toliko je kancerogen da je američka vlada krajem siječnja zatražila da se svi proizvodi od teflona (posuđe, tepisi, odeća, ambalaža za hranu...) povuku iz uporabe!
• Nedavna istraživanja su pokazala da se Ptfe, koji je izazivao rak i organske poremećaje kod laboratorijskih životinja i u čijoj blizini nijedna ptica nije bila sigurna, nalazi u krvi gotovo svih Amerikanaca, uključujući trudnice! Visoko otporan na toplotu, pa stoga "neljepljiv", teflonska tava je bila kuhinjski san svake domaćice. Zar je itko mogao i pomisliti da mu je papagaj u kavezu uginuo od svakodnevnog udisanja toksičnih teflonskih isparenja!
Ftalati - Služe za omekšavanje plastike, a ima ih i u medicinskoj opremi (vrečice za krv, maske za spavanje), podnim materijalima, kabelima i žicama, lakovima, bojama, samoljepljivim trakama, kozmetičkim proizvodima.
• Pretpostavlja se da ftalati loše utječu na rad žlijezda koje proizvode hormone.
Fenoli - Najviše se koriste bifenol A (Bpa) i nonilfenol.
• Bpa se može naći u plastičnim bocama, kompjutorima, elektronskim školjkama, kacigama, unutarnjim dijelovima konzerve, zubnim plombama.
• Koristi se i za izradu providnih predmeta, na primer kutija za pakiranje prehrambenih proizvoda.
• Nonilfenole srećemo u otopinama za skidanje masnoća, antifrizu, lakovima, pesticidima, kemikalijama za obradu tekstila i kože, kozmetici.
• Smatraju ih krivcima za poremećeni rad žljezda koje luče hormone.
Polietilen glikol (Peg) - Koristi se u sredstvima za rastvaranje ulja i masnoća, sprejovima za čišćenje pećnica, ali i pojedinim preparatima za njegu tijela.
• Sumnja se da je kancerogen i da slabi imunitet.
Propilen glikol (Pg) - Ovo moćno otapalo nezaobilazni je sastojak dezodoransa, mlijeka za skidanje šminke, zubne paste, losiona  poslijee brijanja i kozmetičkih proizvoda za kosu.
• Istraživači tragaju za dokazima da je pomenuti sastojak štetan za mozak, jetru, bubrege.
Natrijum laurilsulfat (Nls) i natrijum laurileter (Nles) - Koriste se kao deterdženti i komponente u šamponima za automobile, sredstvima za čišćenje podova i motora, pastama za zube, balzamima za kosu i šamponima koji proizvode veliku količinu pjene.
• Navodna toksičnost ovih supstanci zasad je sporna. Optužuju ih da nadražuju oči i slabe obrambeni sustav.
Monoetanolamini (Mea), dietanolamini (Dea) i trietanolamini (Tea) - Sastojci koji se mogu naći u "pjenastim" preparatima, kao što su sapuni, šamponi i mirišljave kupke.
• Od njih nastaju nitrosamini, kancerogene supstance opasne za jetru.
Triklosan - Sastojak s antibakterijskim učinkom, čest u deterdžentima za posuđe i podove, sapunima, dezodoransima, losionima, kremama, pastama za zube.
• Njegova najveća "krivica" je u tome što je po molekularnoj strukturi i kemijskom sastavu sličan ozloglašenom dioksinu, jednoj od najtoksičnijih supstanci koje je proizveo čovek. Pored toga što je kancerogen, dioksin uzrokuje teška oštećenja jetre i bubrega.
Nitrosamini - Sastojci, koji se dobijaju vulkanizacijom gume, povećavaju elastičnost i otpornost proizvoda kao što su kondomi ili luftbaloni. Sumnja se da su kancerogeni i štetni za jetru.

(iz časopisa Farmaceut)
►  EKO PRESS  - Thursday, January 1, 2009
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum