EKO PRODIS d.o.o.
MENU
KATALOG
Ecowashball
Tubex
Eko čišćenje
Nano proizvodi
PLAĆANJE I DOSTAVA
EKO PRESS
KONTAKT i linkovi
NARUDŽBENICA
 RSS - Favorites

Kontakt telefoni:
091/257 01 06
091/257 01 07

fax: 01/5560767

e-mail: info@ekoprodis.hr


Ekološki Deterdženti |Bumortin - sredstvo protiv žohara | Tubex - štitnici za mlade sadnice | Ecowashball - ekološke spužve | Bumortin - sredstvo protiv žohara | Tubex - štitnici za mlade sadnice

Što je nano tehnologija?

Prefiks „nano“, u riječi nano tehnologija, dolazi iz grčke riječi „nanos“, koja  znači patuljak, patuljast. Dakle, riječ je o vrlo malim veličinama, točnije o milijarditom dijelu metra. Slikovitije rečeno, sto nanometara je tisućiti dio promjera vlati kose. Doduše, pojam „nanotehnologija“ odnosi se uglavnom na veličine do 100 nanometara. No, čemu do te mjere smanjivati određenu tvar?

Na primjer, kada se kristali nekog materijala znatno smanje, on tada potpuno mijenja svoja svojstva, boju i može poslužiti za mnoge namjene za koje inače ne bi bio primjeren. Isto tako, otrovne tvari mogu postati potpuno bezopasne, ali i obrnuto. U prirodi nalazimo na mnogo primjera nano tehnologije. Pri opisu proizvoda sličnih našima, često se spominje „lotus efekt“, tj. svojstvo biljke lotusa (ali i mnogih drugih biljaka), da ne upijaju vodu preko svojih listova ili latica. Znači, oni su hidrofobni, točnije superhidrofobni, jer njihove molekule vrlo intenzivno odbijaju vodu. Pored biljaka, prirodnom vrstom nano tehnologije koriste se i bakterije, u kojima nalazimo prave male nanomehanizme, sa zupčanicima, osovinama, prijenosima…

Znanosti je maštu po prvi puta zagolicao James Clerk Maxwell sa svojim eksperimentom, kasnije nazvanim „Mexwellov demon“, prije nekih 150 godina, u kojem je zamislio uređaj na atomskoj razini. O tom eksperimentu Albert Einstein je rekao da je to izazov konceptu stvarnosti, a mnogi suvremeni znanstvenici vjeruju kako će napredak nano tehnologije označiti novu industrijsku revoluciju, jer će ta tehnologija prodrijeti u apsolutno sve segmente industrije i društva te značajno izmijeniti način na koji živimo i razmišljamo. U nano tehnologiju se u svijetu ulažu milijarde dolara, a u tome vodi SAD. Od nano tehnologije se najviše očekuje u segmentu medicine, gdje bi „nano roboti“, primjerice, uništavali stanice raka, dok bi zdrave stanice ostale neoštećene. U elektronici nano tehnologija već omogućuje stvaranje iznimno malenih i efikasnih uređaja, a trebala bi unaprijediti i sustave za proizvodnju energije, poput solarnih ploča koje su već komercijalizirane, čiji su paneli efikasniji, lakši i otporniji na oštećenja.

Ugrubo, nanotehnologija se dijeli u četiri osnovne grupe, počevši od jednostavnih pasivnih nanostruktura, do molekularnih nanosistema, koji su još uvijek u fazi istraživanja i možemo ih očekivati u budućnosti. Proizvodi namijenjeni zaštiti raznih površina, metali, polimeri i keramika pojačana nano strukturama pripadaju pasivnim nano strukturama, znači riječ je o materijalima koji su namijenjeni obavljanju samo jednog zadatka.

Zahvaljujući sve intenzivnijem razvoju, danas svatko može svoj život pojednostaviti korištenjem jednostavnih proizvoda baziranih na nanotehnologiji, koji prije svega omogućuju uštedu novca i slobodnog vremena.

preuzeto s: www.nanotehnologija.info

►  Nano proizvodi  - Friday, January 23, 2009
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum